Članek
Na potep z družino po Kostelu
Objavljeno Mar 26, 2024

V Kostelu je toliko miru, da ga lahko slišite in začutite. Kostel obsega vsega 56 km2. Bežen pogled na ta podatek navaja na misel, da si lahko vse zanimivosti ogledate in doživite že v enem dnevu. Če ste površni obiskovalci in želite le »potipati« Kolpo in obiskati grad, bo vaša izkušnja skopa in boste prikrajšani za mnoge lepote in doživetja, ki vam jih območje nudi.

Kratek opis Kostela
Kostel je majhna in slikovita pokrajina v južni Sloveniji, tik ob hrvaški meji na levem bregu reke Kolpe. Ime je dobila po gradu in naselju pod njim. Kostel (Fara) se prvič pisno omenja leta 1336. Burno zgodovino so zaznamovali številni oblastniki, turški vpadi in krošnjarstvo. Nekoč je Kostel naseljevalo okoli tri tisoč ljudi, ki so živeli v 54 vaseh in 16 zaselkih. Danes je področje Kostela redko poseljeno in šteje že manj kot 700 prebivalcev. Prebivalci govorijo svojevrstno narečje, ki je sorodno belokranjskemu. Središče Kostela je vas Fara.

Pot do Kostela
Od glavnega mesta je Kostel oddaljen okoli 90 km, kar pomeni eno uro in pol vožnje z avtomobilom. Pot vas bo vodila skozi Ribnico in Kočevje. Nato se držite smeri proti mejnemu prehodu Petrina v smeri hrvaških Delnic. Iz smeri Bele krajine se pripeljete po slikoviti cesti ob reki Kolpi, ki je v poletnih mesecih obremenjena s številnimi avtomobili in kolesarji. Nekoliko manj prometna cesta je s smeri Osilnice, vendar je tudi ta ozka in vožnja poteka počasi.

Grad Kostel
Pred nekaj leti je upravljanje gradu Kostel prevzel občinski javni zavod. Grad je bil ob ureditvi dostopa in notranjosti po dolgih desetletjih zopet odprt za oglede. Od maja do oktobra je grad za obiskovalce odprt po delovnem času. Izven sezone pa le po dogovoru z javnim zavodom. Zgodovino gradu lahko spoznate na klasičen, voden način ali preko virtualne 15 minutne predstavitve. Na gradu si lahko privoščite katerega od zanimivih turističnih produktov, si zamislite piknik za grajskimi zidovi ali pa najamete grad za praznovanje rojstnega dne ali se na vzpetini čudovitih razgledov poročite. Informacije o delovnem času in produktih lahko dobite vedno tudi na Lukčevi domačiji. Več...

Kolpa
Struga reke Kolpe je v Kostelu vrezana okoli 300 metrov v okoliške kraške planote. Dolina reke je ozka in redko poseljena. Na reki so jezovi, ki so nekoč služili številnim mlinom, kovačijam in žagam. Za turiste Kolpa danes predstavlja prostor počitka, sprostitve, kopanja, čolnarjenja in ribolova. V kostelu ob Kolpi ni urejenih uradnih kopališč. Kopate se lahko kjerkoli razen na zasebnih zemljiščih, ki so kot takšna označena. Eno lepših in večjih prodnatih kopališč so Zavrtke ob vasi Sapnik. Čolnarjenje je poleg kopanja, najmnožičnejša aktivnost na Kolpi. Kolpa ni nevarna za spuste z različnimi čolni. Opozorilo k previdnosti in trezni glavi gotovo ne bo odveč. Ob najemu čolna upoštevajte navodila, ki vam jih preda najemodajalec. Po obilnem deževju je reka divja in nepredvidljiva. Njena gladina se hitro dvigne tudi za nekaj metrov. Ribolov je v zgornjem toku reke Kolpe omejen na muharjenje. Ribarite lahko le z kupljeno dovolilnico. Ob nakupu dovolilnice dobite tudi informacije o vrsti ribe, ki je trenutno odprta, o vabah, o dovoljeni količini ulova in merah. Več...

Slap Nežica
Slap zagledate ob cesti proti Fari tik pred polnilnico vode Costella. Slap je visok 15 m in ni edini na potoku, ki izvira pod vajo Tišenpolj. Ob potoku je urejena steza do izvira. Na sprehod se lahko podate iz parkirišča ob cesti, nekoliko višje od slapa. Do izvira potrebujete približno 45 minut hoje po senci. Zadnji del poti je nekoliko bolj strm. Nežica je lahnjakov potok, ki vas navduši s številnimi tolmuni in lahnjakovimi pragovi.

Ob cesti si na tabli lahko preberete legendo o Nežici, po kateri zgornji del potoka nosi ime. Spodnji del potoka se imenuje Prifarski jarak, ki teče čez vas Fara in se kmalu izlije v Kolpo.

Pohodne poti
V Kostelu nekaj krožnih pešpoti različnih zahtevnosti. Na pot se ustrezno pripravite in ne bodite presenečeni, če vam na poti zmanjka telefonskega signala. S seboj vzemite tudi trganko z opisom poti.

Pot na Ravan ali Ravanska pot je najnovejša pešpot. Dolga je 6,5 km in trenutno še ni markirana. Izhodišče in zaključek poti je na Lukčevi domačiji. Atraktivne razgledne točke na poti so Tisa, Mali počivalnik in Pretvornik. Tisa je znana po vzgonskem vetru. Nekoč so na tej previsni steni fantje metali v prepad klobuke, ki jih je veter prinesel nazaj.

Pot Mikulovega vraga je lahka in primerna za družine z manjšimi otroki. Dolga je okoli 4 km. Hodili boste skozi tri slikovite kostelske vasi, mimo potokov , napajalnih korit, starih sadovnjakov in mimo gozdnega rezervata Krajc – Bukovje. Začetek poti je ob poti proti gradu Kostel. Konča pa se na parkirišču pod gradom, kjer lahko pustite avtomobil.

Trška ali kostelska grajska pešpot je učna pot, ki se začne pod grajskim kompleksom. Pot vas vodi v dolino proti Kolpi. Pri Gorenji Žagi se za nekaj časa združi Kostelsko grajsko pešpotjo. Kmalu pa se odcepi proti gozdnemu rezervatu Krajc – Bukovje in pelje nazaj proti izhodišču. Ta pot je nekoliko bolj strma, vendar ni težka. Dolga je dobrih 14 km z višinsko razliko 400m. Pot bodo lahko prehodili tudi otroci.

Kostelska planinska pot je celodnevna. Začne se v vasi Potok pri Fari in pelje preko Stružnice do čudovitega kuželjskega okna nad vasjo Kuželj. Od tam se pustite mimo vasi Rake proti Kolpi. Mimo Lazov pri Kostelu se vrnete nazaj na izhodišče. Pot je dolga 19 km in se vzpenja 880 m.

Kolesarjenje po Kostelu in okolici
Za družine z otroki je v Kostelu zasnovana okoli 8 km dolga kolesarska pot. Kolesarili boste delno po cesti in delno po gozdu. Štart je v vasi Petrina. Peljete skozi Grivac, Pirče, Potok, Faro, Vas in nazaj na Petrino. Traja eno uro in se vzpne le za 30 metrov.

Ostale kolesarske poti so zahtevnejše in dolge tudi do 70 kilometrov. Za nekatere poti potrebujete gorsko kolo. Lahko si najamete tudi kolesarskega vodiča, ki pozna vse podrobnosti poti. Z njim boste doživeli na poti veliko več, kot bi lahko sami. Poti so speljane mimo znamenitosti in turističnih ponudnikov, pri katerih se ob predhodni najavi lahko odpočijete in okrepčate. Karta kolesarskih poti je na voljo v TIC-u in na Lukčevi domačiji. Več...

Dogodivščine za družine
Obdani smo z zelenjem zato boste svežino gozda vdihnili na vsakem koraku. Na sprehodih vas bo kristalna čistost voda vrnila v čase, ko ste se brezskrbno osvežili ob vsakem izviru. Igriva doživetja na Lukčevi domačiji bodo utrdila vaše medsebojne vezi in radi boste delili svojo izkušnjo s prijatelji in znanci.

Gozdna pustolovščina »Skrivnost za malimi vrati«
Podajte se po poti Ane in Luka, ki sta v bližnjem gozdu naletela na nenavadno skrivnost. Ob drevesnih deblih, v starih štorih, med skalami, pokritimi z mahom, sta odkrila... Podajte se po njuni poti, spoznajte skrivnost in razrešite uganko. Za malimi vrati vas čaka presenečenje.

Dogodivščina poteka na travniku in v gozdu in traja eno uro. Primerna je tudi za majhne otroke. Več ...

Lokostrelstvo
Vsi se radi spominjamo otroštva in loka, ki nam ga je naredil oče ali dedek. V domišljiji smo postali junaki in zadevali najrazličnejše cilje. Lok je danes športni rekvizit. Če ga znamo pravilno uporabljati, nam pomaga najti svoj notranji ritem. Lokostrelstvo je na prvi pogled zelo enostavno. Ko pa vam ga predstavi nekdo, ki je vešč rokovanja z njim, spoznate zahtevnost lokostrelske veščine.

»Mala šola lokostrelstva« je kot nalašč za vse, ki se želite spoznati z lokom in puščico. Na Lukčevi domačiji vas naučimo varnega ravnanja z lokom in zadeti tarčo na krajši razdalji. Vse navdušencem z veseljem svetujemo tudi o možnostih nadaljevanja treninga v klubih blizu njihovega doma in svetujemo o pravilni izbiri lokostrelske opreme.

Soba pobega
Soba pobega (angleško escape room) je v Sloveniji prisotna šele od leta 2014. Soba pobega je igra v kateri sodeluje skupina ljudi. Naloga skupine je rešiti uganke, logično razmišljati in se s skupnimi močmi rešiti iz zaprtega prostora v določenem času.

Zgradili smo lastno sobo pobega Skrivnost legende in priredili lokalno zgodbo, kjer se igralci z njo poistovetijo s pomočjo pristnih oblačil. Avtentičnost rekvizitov v sobi pa še dodatno pričara veličino zgodbe. Ustvarjanje doživetij za obiskovalce je naša dolgoletna strast. Igrifikacijo že nekaj časa uspešno uvajamo v turistično ponudbo. Lotili smo se izziva, da na podeželju naredimo igro escape rooom (soba pobega), ki je značilna za mesta, oziroma za mestna središča.

Peter Klepec je legendarni junak zgornje kolpske doline. Slutil nevarnost, zato je sporočilo o viru njegove moči skril v svojem bivališču, da ga sovražniki ne bi našli in uporabili za svoje zle namene. Podajte se na vznemirljivo dogodivščino v izvirnem ambientu. Namigi, ki jih je Peter pustil vaščanom, vam bodo pomagali razvozlati skrivnost legende.

Skratka
Kostel je majhna pokrajina v kateri se najde veliko raznolikih doživetij. Od tu ste v eni uri z avtom na morju, v pol ure peš ali s kolesom, na visokem hribu ali pragozdu. Še hitreje se pripeljete do kočevskega jezera, kjer so vam na voljo nove zanimive aktivnosti. Za pravo doživetje Kostela si vzemite vsaj tri dni. Domov boste odšli prenovljeni in polni nepozabnih vtisov, ki jih boste še dolgo opisovali prijateljem in znancem.

#Turizem #Ajdovščina #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolPriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubljana #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #Polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #Štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #Zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk #blog #Novice #turizem